Vademames que volem fer front a les angoixes i els dubtes que la maternitat ens ha plantejat. Vademames que volem donar el pit lliurement. Vademames que volem tornar el veritable sentit del seu nom a la MARE TERRA. Vademames perquè també Vadepapes, Vadenen@s, Vadavis, Vadenatura, Vadevida. Vademames que estimem i veiem en l'amor la força per lluitar. Vademames que volem i creiem que un món millor és possible.

martes, 5 de julio de 2011

Alertes alimentàries per embarassades i nens petits

L’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) ha endurit les recomanacions sobre la ingesta d’aliments com els grans peixos, pel seu contingut en mercuri; els crustacis, perquè duen cadmi i algunes hortalisses, com els espinacs o les bledes perque porten nitrits.
L' AESAN va reavaluar els riscos que han conclós que no hi ha marge per a la relaxació. Ara, les recomanacions s’han fet més estrictes i l’Agència apunta que aquests col·lectius no han de menjar ni peix espasa, ni tauró ni tonyina. Els nens d’entre 3 i 12 anys no n’han de menjar més de 50 grams a la setmana. El mercuri que ingesten i acumulen els grans peixos pot provocar alteracions greus al desenvolupament neuronal del fetus i en els nens més petits.
El cadmi, un metall pesat generat per la mineria i la indústria, es troba en altes dosis en el marisc, que el concentra en les seves vísceres (en el cas de gambes, crancs i crustacis com el bou o la cabra aquestes se situen en la cap). El metall s'agafa al fetge i al ronyó humans i pot causar disfunció renal. Atès que la carn d'apèndixs i abdomen no és perillosa, l'AESAN s'ha limitat a recomanar que no s'abusi en el consum dels caps.
Pel que fa a les hortalisses, el problema és el nitrat que conserven i que es transforma en nitrits que, en els nadons, poden provocar cianosi per manca d’oxígen a la sang. La recomanació, en aquest cas, és que els més petits d’un any no mengin espinacs ni bledes i que si s’inclouen als purés, que no representin més d’un 20% del total.
Enllaç a la notícia publicada a El País

Nosaltres voliem puntualitzar:
  • Si les hortalisses porten nitrats és pels adobs que es posen a la terra, això no passa amb les bledes, espinacs i enciams de l'agricultura ecològica lliure de purins, adobs químics i pesticides. La pediatra Ma. Teresa Bravo, directora docent de l’Acadèmia Medicohomeopàtica de Barcelonala recomana que els nens consumeixin fruita i verdura ecològica, que és la que no presentarà nitrats. I que els peixos ingerits siguin de mides petites, perquè són els grans, amb més greix, els que acumulen el mercuri. “Per tot cas, una dieta rica en fruita i en verdura fins i tot pot eliminar el mercuri acumulat en el nostre cos, perquè l’arrossegaran i l’extrauran”. Per això, “és tan important que els nens vagin bé de ventre, perquè l’estrenyiment provoca que acumulin les toxines en l’organisme”. I perquè hi hagi un bon funcionament de la maquinària digestiva, les fruites i les verdures són indispensables.
  • Hi ha altres perills pitjors: “És curiós. Troben més perill en els enciams, en les bledes i en els espinacs que en les carns hormonades”, diu Ma. Teresa Bravo. “Si comencéssim a analitzar aliments, arribaríem a la conclusió que n’hi ha molts que estan en mal estat. Aquesta és la veritat”. Però abans de posar el punt de mirar en hortalisses, per exemple, la pediatra homeòpata el posaria en les carns, en els pollastres hormonats, engreixats amb hormones. Posats a buscar perills, Ma. Teresa Bravo en troba moltíssims més, com ara el mercuri i el plom que inspiren els nens diàriament dels tubs d’escapament dels cotxes, “que els queda més a la seva altura que als adults”.  
    Enllaç a l'article "Altres perills pitjors" de Trinitat Gilbert (Ets el que menges/nens feliços)

    Equip Vademames

No hay comentarios:

Publicar un comentario